Acerca de

Ahmet Taner KIŞLALI
(1939-1999)
Türkiye’de siyaset biliminin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Prof.Dr.Ahmet Taner Kışlalı, Tokat`ın Zile ilçesinde 10 Temmuz 1939'da doğdu. Kilis Kemaliye İlkokulu'ndan sonra, Kilis Orta Okulu'nu ve Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdi.
Kışlalı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra 1962–1963 yılları arasında Yenigün Gazetesi'nde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1968–1972 yılları arasında öğretim görevlisi olan Ahmet Taner Kışlalı, 1967 Paris Hukuk Fakültesi'nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi dalında doktorasını yaptı. Doktora konusu "Modern Türkiye'de Siyasi Güçler " idi. 1971 yılında Türkiye'de yayımlanan Yankı Dergisi'nde yazıları yayımlanmaya başlandı. 1972 yılında doçent oldu Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak akademik yaşamına atıldı. 1974 yılında "Öğrenci Ayaklanmaları" adlı yapıtını yayımlayarak öğrencilerin eylem pratiğini ve temellerini inceledi. 1977'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)`nden 5. Dönem İzmir Milletvekili seçildi. Kışlalı, Bülent Ecevit tarafından kurulan 42. Hükümet'te 1978–1979 yıllarında Kültür Bakanı olarak görev yaptı.
12 Eylül sonrasında üniversiteye dönen Kışlalı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde siyaset bilimi dersleri verdi. 1987 yılında "Siyaset Bilimi" adlı kitabını yayımladı. 1988 yılında profesörlük ünvanı aldı. 1991 yılında ise "Siyasal Sistemler – Siyasal Çatışma ve Uzlaşma" adlı kitabını yayımladı. Kışlalı, aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi'nde ''Haftaya Bakış'' başlığıyla köşe yazıları yazıyordu.
Bu köşesinde Kemalizmi, laikliği, demokrasiyi, insan haklarını savunan ve eğitime önem veren yazılar yazdı. Kemalist ideolojinin öncülüğünü yaptı. Öte yandan Kışlalı, demokratik sol/demokratik sosyalizm ve sosyal demokrasinin, Kemalizmin temel anlayışıyla çelişmediğini savundu. Kemalist bakış açısıyla meseleleri ele almasıyla çok kritik bir aydın konumunda idi. Kışlalı'nın görüşüne göre Kemalizmin altı ilkesi, iki devrimden etkilenmişti: Fransız Devrimi ve Rus Devrimi. Kışlalı'ya göre Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik ve Laiklik, Fransız Devrimi'nden alınma değerler iken, Halkçılık, Devletçilik ve Devrimcilik ise Rus Devrimi'nden alınan değerlerdi.
1993 yılında Atatürk'e ve Kemalizme yönelik eleştirilere cevap verdiği yazıların derlemesi olan "Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği" adlı yapıtını yayımladı. Ardından 1994'te bir başka derleme kitabı olan "Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi" okuyucularla buluştu. 1995 yılında "Seçimsiz Demokrasi", 1997 yılında "Bir Türkün Ölümü" ve 1999 yılında ise "Ben Demokrat Değilim" adlı kitabını yayımladı.
Kışlalı, son zamanlarda gerek gerici kesimler tarafından tehdit ediliyor, gerici basın tarafından hedef gösteriliyordu. Cumhuriyet ve demokrasi düşmanları karşı-devrimciliğin karanlık elleri tarafından 21 Ekim 1999 Perşembe günü, Ankara'da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu bizlerden koparıldı.
ESERLERİ:
Forces Politiques dans la Turquie Moderne (Modern Türkiye'de Politik Güçler), Öğrenci Ayaklanmaları Siyaset Bilimi, Siyasal Sistemler – Siyasal Çatışma Ve Uzlaşma, Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği, Kemalizm Laiklik ve Demokrasi, Seçimsiz Demokrasi, Bir Türk'ün Ölümü, Ben Demokrat Değilim
KAYNAKÇA:
http://www.kimkimdir.gen.tr
http://tr.wikipedia.org/wiki

ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Bağımsız ADT/K'lar Birliği üyesidir.
ODTÜ KKK ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE TOPLULUĞU
.png)