Acerca de

Dr.Fazıl KÜÇÜK
(1906-1984)
İlk Yılları:
Asıl ismi "Mustafa Fadıl Küçük", olan Dr.Fazıl Küçük, 14 Mart 1906 tarihinde Kıbrıs’ta Lefkoşa kazasına bağlı Ortaköy'de kerpiçten yapılmış eski bir evde doğar. Annesi Pembe Hanım, babası Mehmet Hüseyin Küçük Bey'dir.
Pembe Hanım ve Mehmet Hüseyin Küçük Bey’in yedi çocuğu olur. Ahmet, Mustafa Fadıl (Fazıl), Süreyya, Salih, Hüseyin, Akile ve Ali.
Fazıl Küçük, 11 Haziran 1945 tarihinde yayınladığı Halkın Sesi Gazetesi’nin 677. sayısının künye kısmında, “Fadıl” olan ismini “Fazıl” olarak değiştirir ve bundan sonra bu adı kullanır.
Fazıl Küçük’ün çocukluk yılları Ortaköy'de geçer. Babası çiftçilik yaptığından dolayı, henüz 6-7 yaşlarında iken hayvanların yemlenmesi, sulanması ve barınaklarının temizlenmesi gibi işlerde babasına yardımcı olur.
1912 yılında Lefkoşa Sarayönü Mektebi'nde ilkokula başlar ve bir yıl sonra Tarakçı Mektebi diye anılan Haydar Paşa İlkokulu’na geçerek, ilköğrenimini 1919’da tamamlar. Aynı yıl, Rüştiyenin yeni inşa edilen binasına geçer ve 1921-1922 öğretim yılında buradan mezun olur.
Fazıl Küçük, İskenderiye'de bulunan kardeşi Hüseyin’in daveti üzerine 1922-1923 ders yılında Mısır’a gider. İskenderiye'de bulunduğu dört ay boyunca Almanca ve Fransızca Dil Kurslarına devam eder. Ardından aynı yıl Brindisi üzerinden Berlin'e gider. Berlin'de hiçbir lise Kıbrıs'taki Rüştiye'den aldığı belgeyi kabul etmediğinden İstanbul’a döner. Fazıl Küçük, dönem sonunda geldiği İstanbul'da okullar kapanmak üzere olduğundan okula gidemez ve yeniden Fransızca dersleri almaya başlar. Okullar açılınca İstanbul Özel İstiklâl Lisesi'ne 1923’te kaydını yaptırır. Bir yıl öğreniminde kaybı olan Fazıl Küçük, lise diplomasını 15 Ağustos 1926'da alabilir.
Tıp öğrenimine, İstanbul Tıp Fakültesi'nde başlayan Fazıl Küçük, iki yıl kadar sonra (Temmuz 1929) Fransa'ya giderek Paris Tıp Fakültesi'ne yatay geçişle kaydolur. Öğrenciliği sırasında tanıştığı bir İsviçreli’nin önerisi üzerine, 1933-1934 öğretim yılında İsviçre’deki Lozan Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçer ve tıp öğrenimini orada tamamlar.
20 Aralık 1935 tarihinde 1038 sayılı “Hekimlik Diploması”nı alır ve 10 Şubat 1936'da Lozan'daki İngiliz Konsolosluğu’nda tasdik ettirir. Araştırmayı seven, meraklı ve iyi bir öğrenci olduğu için üniversitedeki öğretmenleri tarafından fark edilen Dr. Fazıl Küçük, Mart 1937'ye kadar asistan doktor olarak çalışarak, akciğer tüberkülozunun (verem) teşhisi ve tedavisi üzerine ihtisas yapar.
1937 yılının Mart ayında Kıbrıs'a dönen Dr. Fazıl Küçük, önce Lefkoşa'da Girne Caddesi'nde bir evi muayenehane olarak kiralar. İsviçre’den getirdiği tıbbi araç gereçlerle, mesleğini icra etmeye başlar. 1938’de yine aynı cadde üzerinde bulunan babasına ait 172A numaralı bina olan şu andaki Dr. Fazıl Küçük Müzesi’ne taşınır.Dr. Fazıl Küçük, doktorluk mesleğini yürüttüğü yıllarda yoksul hastalar için Cuma günlerini “meccani (parasız) muayene günü” olarak belirler. İlaç almaya maddi gücü olmayan hastalarına laboratuvarında ilaç hazırlar veya eczaneden ilaç almaları için kendisi para verir.
Siyasi Yaşamı:
Dr. Fazıl Küçük, siyasi faaliyetlerine 1930’lu yılların başında, üniversite öğrencisiyken, Türk Maarifi’nin İngiliz müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar eden Kavanin Meclisi’nin üyelerine karşı mücadele ederek başlar. İlk makaleleri Masum Millet Gazetesi’nde daha sonraki makaleleri de Söz Gazetesi’nde yayımlanır. Söz Gazetesi’nin sahibi olan Remzi Okan’ın 22 Ocak 1942 tarihinde İstanbul’da vefatı üzerine gazete kapanır. Kıbrıs’ta Türk’ün sesini duyurabileceği bir gazetenin ihtiyacını hisseden Dr. Küçük, İngiliz Sömürge İdaresi’nden aldığı yayım izni ile 14 Mart 1942 günü Halkın Sesi Gazetesi’ni çıkarmaya başlar. Gazetenin sloganı ise: “Halkın Sesi; Hakkın Sesi ve Halkın Dilidir.”
Dr. Fazıl Küçük, Halkın Sesi Gazetesi’nde daha çok toplumsal konulara ağırlıklı olarak önem vererek, makalelerinde Evkaf İdaresi ile okulların yönetiminin Kıbrıslı Türklere devredilmesi için mücadele eder. Kıbrıs Türk halkının haklarını cesaretle gazetesinde savunur.
Dr. Fazıl Küçük, 21 Mart 1943 tarihinde Lefkoşa Belediye Meclis üyesi olarak seçilir ve altı yıl boyunca bu görevde halkına hizmet verir.
Dr. Fazıl Küçük, 18 Nisan 1943’te oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu (KATAK)’nun kurucuları arasındadır. Daha sonra KATAK’tan ayrılarak, 23 Nisan 1944’te Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi’ni (KMTHP) kurar ve parti başkanlığını üstlenir. Parti programındaki ana hedeflerden biri de adanın Yunanistan’a ilhakını (ENOSİS) önlemektir. Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi, 23 Ekim 1949 tarihinde KATAK ile birleşerek Kıbrıs Mili Türk Birliği adı altında çalışmalarını sürdürür. 17 Temmuz 1955’te partinin adı “Kıbrıs Türktür Partisi” olarak değiştirilir. 16 Ağustos 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulması üzerine partinin adı yeniden “Kıbrıs Milli Türk Birliği” olur.
Dr. Fazıl Küçük, Süheyla Hanım ile 23 Şubat 1942 tarihinde aile arasında nişanlanır ve daha sonra 1946 yılında evlenir. Kızları Pembe Küçük 1946 ve oğulları Mehmet Akay Küçük 1948 yılında dünyaya gelir.
Dr. Fazıl Küçük, 1 Nisan 1955 tarihinde Kıbrıs’taki Türk halkını yok edip Ada’yı Yunanistan’a bağlamak amacıyla kurulmuş olan terör örgütü EOKA’nın Kıbrıs’ta eylemlerini başlatmasının ardından, ilk önce Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KTMB)’ni, daha sonra da Eylül 1955’te “Volkan” adlı gizli örgütü kurar.
Şer’i Mahkemelerin yerine Aile Mahkemelerinin kurulması, İngiliz Sömürge Yönetimi tarafından idare edilen Vakıflar İdaresi’nin Kıbrıslı Türklere devri ve İngiliz müdürler tarafından yönetilen okulların yönetiminin Türklere devredilmesi konusunda büyük mücadeleler verir. 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Anayasasına Türklerin eğitiminin Türk Maarif Dairesi’ne bağlı olması maddesini koyar.
Kıbrıslı Türkleri işçi birlikleri, çiftçiler birliği, esnaf odaları, kooperatifler, gençlik teşkilatları kurmaları konusunda örgütler.
1958’da kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) “Ağrı” kod adı ile en üst rütbede görev alır.
Dr. Fazıl Küçük, Zürih’te (11 Şubat 1959) Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları arasında varılan anlaşma üzerine, Londra’da yapılan konferansta (17 Şubat 1959) Kıbrıs Türk halkını temsil eder ve 19 Şubat 1959 tarihinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşmalarını imzalar.
16 Ağustos 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığına Kıbrıs Rum halkı adına Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu III. Makarios (Mihail Muskos), Cumhurbaşkanı Yardımcılığına da Kıbrıs Türk halkı adına Dr. Fazıl Küçük getirilir.
1962 yılında Dr. Fazıl Küçük, Temmuz, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarında ada çapında 230 köyü ve kasabaları ziyaret eder. Amacı köylerde yaşayan Türklerin sorun ve ihtiyaçlarını tespit etmek ve çözüm üretmektir. Gittiği yerlerde yaptığı incelemeleri “Adım Adım Türk Köyleri” başlığı adı altında Halkın Sesi Gazetesi'nde yazı dizisi olarak yayınlar.
21 Aralık 1963’te Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklere karşı saldırılarının başlaması üzerine, on binlerce Türk, göçmen durumuna düşer, yüzlerce Türk de çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erkek demeden hunharca katledilir. Başta TMT yöneticilerinin ve buna bağlı olarak Türk mücahitlerinin aldığı önlemler ile Türk köylerinin daha güvenli yerlere nakli sağlanır. Türkiye Cumhuriyeti Kızılay Cemiyeti ihtiyaç duyulan ilaç, kan, tıbbi malzeme ve gıda yardımında bulunur. Göçmenlerin her türlü sorunu ile yakından ilgilenen Dr. Fazıl Küçük, Lefkoşa’da bulunan Göçmenköy’ün arazisinin bir kısmını, hiçbir karşılık beklemeden göçmen evleri yapılması için halkına bağışlar.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Fazıl Küçük, 1963’deki “Kanlı Noel” yani toplumlararası çatışmalardan sonra oluşturulan Genel Komite’nin başkanı olur. Daha sonra 28 Aralık 1967’de kurulan “Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi”nin Başkanı olur.
Kantonlarda ve belirli bölgelerde sıkışan Türk Halkının ihtiyaçlarını ve yaşadıkları sıkıntıları öğrenmek için onları ziyaret eder ve halkının daha iyi bir yaşam sürmesi için mücadele verir. Anavatana bağlılığımızı vurgulayarak, halkımızın milli mücadeleye direncinin kuvvetlenmesi için çabalar.
Vefatı:
18 Şubat 1973 tarihinde kendi isteğiyle emekliye ayrılır. Emekli olduktan sonra da gazetesi Halkın Sesi’nde halkın sorunları ile ilgilenmekten vazgeçmez. Sağlığı bozulana kadar yazılarıyla gerek iktidarlara, gerekse muhalefet edenlere eleştiri ve uyarılarda bulunur.
Kıbrıs Türk Halkının Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, 15 Ocak 1984 tarihinde saat 10.28'de Londra'da Westminster Hastanesi'nde 78 yaşında aramızdan ayrılır.
Dr. Fazıl Küçük’ün aziz naaşı 21 Ocak 1984 tarihinde Kuzey Kıbrıs'a getirilir ve iki gün katafalkta kaldıktan sonra 23 Ocak günü, Lefkoşa Anıttepe'deki geçici istirahatgâhına defnedilir.Dr. Fazıl Küçük'ün Anıt Mezarı'nın yapımına 1987 yılında başlanır ve inşası 8 Aralık 1989'da tamamlanır. Düzenlenen törenle aziz naaşı ebedî istirahatgâhına nakledilir.
(*) Kaynak: Dr.Fazıl Küçük Vakfı Resmi İnternet Sitesi

ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Bağımsız ADT/K'lar Birliği üyesidir.
ODTÜ KKK ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE TOPLULUĞU
.png)