top of page

Acerca de

My project-1 (19).png

ODTÜ KKK ADT Tüzüğü

Madde-1: Topluluğun Adı

Topluluğun adı ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Atatürkçü Düşünce Topluluğu'dur. Kısaltılmış adı "ODTÜ KKK ADT"dir. İngilizce adı " Middle East Technical University Northern Cyprus Campus Kemalist Thought Society" olarak ifade edilir.

 

Madde-2: Kuruluş

 ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu, ODTÜ Öğrenci Faaliyetleri Yönetmeliği uyarınca Sosyal ve Kültür İşler Müdürlüğü'nün denetiminde çalışmak üzere 11 Kasım 2005 tarihinde kurulmuştur.

Madde-3: Topluluğun Kimliği ve Amacı  

(a) Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülük ettiği Ulusal Kurtuluş Savaşı ve Türk devriminin tarihsel & düşünsel mirasını sahiplenerek ve içselleştirerek, cumhuriyetin kurucu değerlerine, Atatürkçü Düşünce (Kemalizm)'nin ilke ve devrimlerine bağlı, Cumhuriyetçi, Halkçı, Ulusçu, Devrimci, Devletçi ve Laik bir öğrenci topluluğudur.

(b) Yukarıda belirtilen ilkelere uygun şekilde faaliyetlerini yürüten topluluğumuz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık ülküsüne, demokratik değerlere, düşünce ve söylem özgürlüğüne, insan haklarına ve insani değerlere tam anlamıyla bağlı bir anlayışla kampüs içinde ve dışında faaliyetlerini yürütür. Atatürkçü Düşünce (Kemalizm) hakkında toplumsal farkındalık yaratmayı değişmez bir görev olarak kabul eder.

(c) Topluluğumuz, Kıbrıs Türk halkı ve Türk ulusunun özgürlük ve bağımsızlığına, laik cumhuriyet değerlerine sıkı sıkıya sahip çıkmayı ve yine ulusumuzu çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmak için çalışmayı kendisine görev edinir.

(d) ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu, gerçekleştirdiği faaliyetleriyle topluluk üyeleri başta olmak üzere, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü öğrencilerine, Kıbrıs Türk halkına ve Türk ulusunun tamamına katkıda bulunmayı amaç edinmiştir.

(e) Yukarıda belirtilen amaçlarla faaliyetlerini sürdüren topluluğumuz hiçbir siyasi parti, dernek ve benzeri örgütlenmeyi destekleyici çalışma yürütmez. Çalışma ve toplantılarda hiçbir şekilde amaç dışı konular ile kişisel çıkarlar görüşülemez, tartışılamaz. Topluluk Başkanı, Yönetim Kurulu ve diğer organlarında bulunan hiçbir üye, kendi kişisel menfaatlerini topluluk menfaatlerinin önünde gözeterek çalışma yapamaz.

 

Madde-4: Topluluğun Faaliyet Prensipleri:

  1. Atatürkçü Düşünce Topluluğu, başta Topluluk Kimliği ve Amacı başlıklı bölümde belirtilen özelliklere göre faaliyet gösterir.

  2. ODTÜ'nün Etik İlkeleri ve Temel Değerleri, Topluluğumuzun da sahiplendiği ilke ve değerlerdir. Bu bağlamda topluluğumuz, faaliyetlerinde her zaman ODTÜ'lü olma bilinci ve sorumluluğu ile hareket eder.

  3. Atatürkçü Düşünce Topluluğu’nda topluluk işleri demokratik esaslara göre yürütülür. Topluluğun üyesi olan herkesin, kendi görüş ve önerilerini, topluluk üyelerine sunma hakkı vardır. Topluluk üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi eğilim, felsefi inanç, din, mezhep vb. hiçbir sebeple ayrım yapılamaz.

  4. Topluluğun üyesi olan herkesin, kendi görüş ve önerilerini, topluluk üyelerine sunma hakkı vardır. Topluluk üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep vb. hiçbir sebeple ayrım yapılamaz.

 

Madde-5: Bağımsız ADT İlkesi

  1. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Atatürkçü Düşünce Topluluğu, bağımsız bir Atatürkçü Düşünce Topluluğu’dur. Topluluğun hiçbir siyasi parti, dernek vb. örgütlenmeye organik veya inorganik bir ilişkisi bulunmamaktadır ve bulunamaz. Bu bağlamda, Topluluk, faaliyetlerini üyelerinin iradelerine, topluluk tüzüğünde ve ODTÜ Öğrenci Toplulukları Kurulma ve Çalışma İlkeleri Çerçeve Yönergesi’nde yer alan bağlayıcı hükümlere göre yürütür.

 

 2. Topluluk Yönetim Kurulu, topluluğun “bağımsız ADT olma” ilkesine uygun hareket etmekle sorumludur. Topluluk yönetim kurulunun bu ilkeye uygun hareket etmemesi halinde, ilgili bölümde belirtilen prosedürle Denetim Kurulu tarafından görevden alınabilir. 

 

Madde-6: Etkinlikler

(a) Topluluk üyelerinin düşünsel, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, kampüsümüz başta olmak üzere toplumun genelinin menfaatine uygun, amaca ve tüzüğe aykırılık teşkil etmek etkinlikler düzenlemek, topluluğun görevidir. Bu sebeple;

  • Konusunda uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde üyelerin bilgi ve becerilerini arttırıcı etkinlikler,

  • Topluluk ve topluluk faaliyetlerini tanıtıcı etkinlikler,

  • Atatürkçü Düşünce'yi yayacak her türlü basılı ve dijital eser üretim faaliyeti,

  • Topluluk üyelerinin motivasyonunu arttıracak, sosyalleşmesini sağlayacak etkinlikler,

  • Topluluk üyelerinin sadece belirli konularda değil, hemen hemen her konuda nitelik kazanmasını sağlayacak, onların "nitelikli bir yurttaş" olmasına imkan sağlayacak etkinlikler düzenlemek,

  • Atatürkçü Düşünce (Kemalizm)’in düşünsel konu olarak ele aldığı konularda araştırma yaparak, akademik çalışmalar hazırlamak,

  • Kampüste Atatürkçü Düşünce (Kemalizm) üzerine farkındalık yaratmak ve bu farkındalık noktasında tartışılan konuları gündeme getirmek ve bu konuların özgürce tartışılabileceği, akademik zeminde bir tartışma ortamının yaratılmasına katkı sağlayarak düşünsel zenginliği arttırmak.

  • Ulusal veya Uluslararası platformlar düzenlemek ve düzenlenen platformlara temsilci göndermek.

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan diğer Atatürkçü Düşünce Toplulukları ile birlikte ilkeli şekilde ortak çalışma zemini yaratmak, “Öncü ADT” anlayışıyla faaliyetlerini ilkeli ve kararlı şekilde sürdürmek,

 gibi faaliyetler, topluluğumuzun etkinlikleri kapsamında yer almaktadır.

 

HEDEF KİTLE:

Madde-7: ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu, kaynaklarını, topluluk üyeleri başta olmak üzere tüm kampüs öğrencilerine, Kıbrıs Türk halkına ve Türk ulusuna katkıda bulunmak ve Atatürkçü Düşünce konusunda farkındalık yaratmak için kullanır.

 

 

ÜYELİK:

Madde-8: Üyelik İşlemleri

(a) Topluluğa üye olmak isteyen öğrenciler, ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğünce saptanan üyelik başvuru ücretini ödeyerek, üyelik başvurusunu gerçekleştirip, topluluğa üye olabilirler.

(b) Üyelik başvurusu Kültür İşleri Müdürlüğünce hazırlanan ve öğrenci tarafından doldurulup imzalanan üyelik formunun müdürlüğe teslimiyle, yahut da topluluğun yönetim kuruluna yazılı başvuru yaparak gerçekleştirilir.

(c) Üye olmak isteyen öğrenci, eğer topluluktan tüzükte disiplin kurallarında belirlenen hükümlerden birini ihlal etme suçundan ihraç edilmişse, tüzükte belirtilen hükümlere bakılarak söz konusu başvurunun değerlendirmesi Yönetim Kurulu'nun tasarrufu altındadır. Başvuruyu yapan kişi, eğer "süresiz ve kesin" olarak topluluktan ihraç edilmişse, tekrardan topluluğa üye olamaz, topluluğun faaliyetlerine de katılamaz.

 

ÜYELERİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI:

Madde-9: Topluluk üyeleri, Atatürk ilke ve devrimlerine, Atatürkçü Düşünce Topluluğu'nun amaç ve tüzüğüne bağlı kalmak, topluluğun düzenlediği etkinliklere katılmak, görev üstlenmek ve üstlendiği görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.

 

AKTİF ÜYELİK:

Madde-10:

a) Aktif üye, Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyelerinin yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve sorumlukları yerine getiren üyedir.

b)  Aktif Üye Sayılmak için;

1) Yapılan genel kurulların en az yarısına katılmış olmak.

2)  Görev aldığı faaliyetlerinin en az yarısını yerine getirmiş olmak.

3) Topluluk etkinliklerinin en az %60'ına katılmış olmak.

gibi şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Yukarıdaki hükümleri yerine getirmeyen bir üyenin herhangi bir sağlık sorunu vb. durumu olmadığı müddetçe "aktif üye" statüsüne kabul edilmesi mümkün değildir.

c) Yönetim Kurulu üyeleri ve toplulukta komite başkanlığı vb. görevlere sahip hiçbir üye, "doğal olarak aktif üye" sıfatı taşımaz. Kişi, yönetim kurulu veya topluluk içerisinde belirli bir göreve sahip olsa dahi, aktif üye olma şartlarını karşılamadığı zaman, "aktif üye" olarak kabul edilemez.

 

SEÇMEN ÜYELİK:

Madde-11: Seçmen üye, aktif üye sıfatına haiz olan üyedir. Seçmen üye listesi seçimlerden en az iki hafta önce ilan edilir ve listeye itiraz yolu açıktır. Listeye itiraz etmek isteyen üye öncelikle yönetim kuruluna itiraz başvurusunu yapar. Eğer yönetim kurulundan geçmişteki kararın aksi bir karar çıkmazsa, Denetim ve Disiplin Kurulu'na başvuru hakkına sahiptir. Yönetim Kurulu ile Denetim ve Disiplin Kurulu söz konusu itirazlara en fazla 3 iş günü içinde cevap vermek zorundadır.

 

FAHRİ ÜYELİK:

Madde-12: Üyelik yeterliliğine ve şartlarına sahip olmayan kişi ve kurumlar arasından uygun görülenler, yönetim kurulu kararıyla "fahri üye" olarak kabul edilirler. Mezunlarımız, öğretim üyeleri, alanında uzmanlaşmış kişiler ve ortak çalışılan kuruluşlar fahri üye statüsüne kabul edilebilirler. Fahri üyelerin seçme ve seçilme hakkı bulunmamakta olup, gerekirse yönetim kurulunca danışma kuruluna atanabilirler.

 

ÜYELİĞİN DÜŞMESİ:

A) İSTİFA:

Her üyenin istifa hakkı saklıdır. İstifa dilekçesinin yönetim kurulu üyelerindden birine veya başkan ulaşmasıyla üyelik hakkı düşer. Öğrenci eğer isterse bir dönem sonra tekrar üye olabilir.

 

B) ÜYELİKTEN ÇIKARMA:

Atatürkçü Düşünce Topluluğu'nun amaçlarına ters düşen söylem ve davranışlarda içinde bulunan, topluluk ve kamu düzenini bozucu hareketlerde bulunan ve buna ilişkin ve disiplin cezası alan üyeler, yönetim kurulu tarafından üyelikten çıkarabilir. Üyelikten ihraç işlemine ilişkin ve ihraca ilişkin gerekçe ile ilgili bilginin de yer aldığı tebligat, üyeye yapıldıktan sonra üyenin ihraca itiraz için 15 (On Beş) gün içinde Disiplin ve Denetleme Kurulu'na itiraz hakkı vardır. İtiraz yapan üyenin itirazı, kurul tarafından değerlendirilerek kendisine itirazın kabulü ve reddine ilişkin tebligat yapılır. Disiplin ve Denetleme Kurulu'nun kararı kesin mahiyette olup, yönetim kurulu ile Disiplin ve Denetleme Kurulu'nda karar oy çokluğuyla alınır.

 

Madde-13: TOPLULUĞUN ORGANLARI:

13.1.1 GENEL KURUL:

a) Genel Kurulun Toplanması:

  • Genel Kurul, topluluk içi iletişimi sağlamak için iki ayda bir kez tüm üyelerin katılımına açık olarak toplanır.

  • Genel Kurul, seçim için olağan olarak öğretim yılı sonunda seçmen üyelerinin en az 2/3 çoğunluğu ile yönetim kurulunun belirlediği yer, saat ve tarihte toplanır. Eğer çoğunluk sağlanmazsa bir hafta içinde aynı yerde yeter sayısı aranmadan toplanır.

  • Genel Kurul gündemi, yönetim kurulu üyelerinin istekleri doğrultusunda oluşturulabilir. Ancak en az 10 (on) seçmen üyenin imzasıyla genel kurul gündemine ilişkin öneri dilekçesi sunulduğu takdirde söz konusu öneri genel kurul gündemine de alınır.

  • Genel Kurul toplantıları en az üç iş günü önce üyelere duyurulur.

  • Genel Kurul toplantılarının yürütülmesi, yönetim kurulu üyelerinin görevidir.

 

b) Genel Kurul'un Görev ve Yetkileri:

  • Topluluğun en yetkili karar organıdır.

  • Topluluğun yönetim kurulunu seçer, gerekli tüzük değişikliklerini yapar.

  • Topluluk yönetim kurulu çalışmalarına yardımcı olur.

  • Genel Kurul, toplantıya katılan seçmen üyelerinin 2/3'ünün isteği ile yönetim kurulu kararlaırnın Denetleme Kurulunca incelenmesini isteyebilir.

  • Topluluk Yönetiminden faaliyetlere ilişkin izahat vb. taleplerde bulunabilir.

 

13.1.1.3 Olağanüstü Toplantı:

Genel Kurul, yönetim kurulu seçimleri veya tüzük değişikliği için Yönetim kurulu tarafından olağanüstü toplantıya çağrılabilir.

Yönetim Kurulu toplantı yer, tarih ve saatini en az beş iş günü öncesinden seçmen üyelerine, seçmen üye listesiyle beraber duyurur.

Seçmen üyeler, o tarihe kadar yapılan çalışmalar dikkate alınarak belirlenir. Bu listelere itiraz üç gün içinde Yönetim kuruluna yapılır. Yönetim kurulu bir iş günü içinde karar almak zorunda olup karar sonucunda eski kararın onanması halinde bu sefer denetim kuruluna itiraz başvurusu yapılabilir. Denetim kurulu, Yönetim Kurulu’ndan aktif katılımcı listesini talep edip, listeyi inceleme hakkında sahiptir. Bu kurul da iki iş günü içinde karar almakla yükümlüdür.  Kurulun kararı kesinlik arz eder.

 

A.Seçim

Herhangi bir nedenle, Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanlığının boşalması ve seçimle göreve başlayan komite başkanlarının sayısının yarıdan az olması durumunda Atatürkçü Düşünce Topluluğu olağanüstü seçimleri yapılır.

Olağanüstü toplantıda sadece yeri boşalan görevler için seçim yapılır.

Olağanüstü seçim öncesinde, Yönetim kurulu tarafından seçmen üyelerden birinin atanmasıyla yeri doldurulan komiteler için de seçimler yapılır.

Olağanüstü Seçim toplantısında başkanlık için sadece Yönetim kurulu üyeleri aday olabilirler.

Belirlenen yeni üyeleriyle beraber Yönetim Kurulu, olağan Yönetim Kurulu seçimlerine kadar görev yapar.

 

B.Tüzük Değişikliği

Tüzük değişikliği için teklif Atatürkçü Düşünce Topluluğu seçmen üyeleri tarafından verilebilir.

Teklif veren üyelerin bir önceki yol seçmen üyeleri arasında yer almaları ve hala çalışmalara katılıyor olmaları gerekir.

Teklif, yukarıdaki tanıma uyan üyelelerin en az yüzde otuzunun imzalı dilekçesiyle Atatürkçü Düşünce Topluluğu Yönetim Kuruluna sunulur.

Atatürkçü Düşünce Topluluğu Yönetim Kurulu da gerekli gördüğünde tüzük değişikliğini gündeme getirebilir.

Verilen bir teklif bir sonraki Genel Kuruldan en az üç iş günü önce yönetim kurulu tarafından ilan edilir ve Genel Kurul sırasında yeniden üyelere sunulur.

Sunumu yapılan teklif Genel Kurula katılan seçmen üyeler tarafından oylanır.

Karar yeter sayısı Genel Kurula katılan seçmen üyelerin 2/3 çoğunluğudur.

Genel Kurulda onay almayan tüzük yürülüğe giremez ve bu teklif aynı dönem içinde tekrarlanamaz.

Yeni tüzük, Genel kurulda kabul edilmesi halinde Atatürkçü Düşünce Topluluğu Akademik Danışmanı tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girer.

Akademik danışman tarafından onaylanmayan tüzük, gerekli değişikliklerin yapılması amacıyla Genel Kurul’da yeniden görüşülür.

 

13.1.2 YÖNETİM KURULU:

13.1.2.1. Oluşumu:

Yönetim Kurulu bir önceki öğretim yılı sonunda yapılan seçimlerde belirlenen başkan, 4 (dört) asil yönetim kurulu üyesi ve 4 (dört) yedek yönetim kurulu üyesinden oluşur. Topluluğun Başkan Yardımcısı, topluluk yönetim kurulu tarafından oy çokluğuyla seçilir.

Yönetim Kurulu seçimden sonra göreve başlar, bir dahaki seçimlere kadar görev yapar.

Yönetim Kurulu en az 2 (iki) haftada bir toplanır. Toplantı ve karar yeter sayısı salt çoğunluktur. E

Üç kez mazeretsiz toplantılara katılmayan yönetim kurulu üyesi, oy birliği ile yönetim kurulu üyeliğinden çıkartılabilir. Bu karara itiraz 1 (bir) iş günü içinde Denetleme Kurulu’nca yapılır ve verilecek karar kesindir.

 

13.1.2.1: Yönetim Kurulu Görev ve Yetkileri:

  • Topluluğun amacı doğrultusunda tüzüğe uygun olarak çalışmasını sağlar.

  • Öğretim yılının başında topluluk çalışma planını hazırlar. Konuya ilişkin dönem topluluk programını üyelere ve kamuoyuna açıklar.

  • Topluluğun gelir-giderleri ile bütçe çalışmalarını yapar ve kontrol eder.

  • Etkinlik dönemi için hazırlanan çalışma raporlarını kontrol eder.

  • Gerekli olduğunda topluluğun yönetsel işlerini yapmak amacıyla koordinatörler seçer.

  • Yapılan ve yapılmakta olan etkinlikleri Genel Kurul toplantılarında üyelere duyurur.

  • Genel Kurul toplantılarının gün, saat ve yerini saptar.

  • Genel Kurul’da alınan kararları üyelere ve ilgili yerlere duyurur ve uygular.

  • Tüzükte belirtilen amaç ve ilkelerden uzaklaşan üyelerin topluluktan çıkarılmasına karar verme yetkisine, Denetleme Kurulu’na itiraz yolu açık olmak üzere karar verir.

  • Görevlerini yerine getirmeyen, Atatürkçü Düşünce Topluluğu amaç ve ilkelerine ters düşen davranışlarda bulunan komite başkanlarının görevlerine ve üyeliklerine son verme yetkisine sahiptir. Bu yetkiyi kullanması halinde diğer hallerde olduğu gibi Denetleme Kurulu’na itiraz yolu açıktır.

  • Seçim tarihine karar verir ve Genel Kurulu seçimlere çağırır.

 

13.1.2.3: Yönetim Kurulunun Seçimi:

  • Atatürkçü Düşünce Topluluğu seçimleri, bir sonraki Yönetim Kurulunun belirlenmesi ve her öğretim yılı sonunda seçmen üyelerin katılımıyla gerçekleştirilir.

  • Seçim tarihi, Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve Topluluk üyelerine dört hafta öncesinden duyurulur.

  • Seçimler sırasında sadece seçmen üyeler aday olabilir ve oy kullanabilirler.

  • Her aday aynı anda en fazla bir komite başkanlığına ve topluluk başkanlığına aday olabilir.

  • Aday listeleri seçim tarihinden en az iki hafta önce açıklanır ve listeye gelen itirazlar önce yönetim kurulunca sonra da denetim kurulunca değerlendirilir. Listelere son itiraz tarihi seçimden bir hafta öncedir. Son itiraz tarihine kadar itiraz yapılmadığı takdirde liste kabul edilmiş sayılır.

  • Yeter sayıda aday olmaması durumunda seçimler Yönetim Kurulu kararıyla başka bir tarihe ertelenir.

  • Seçim sonuçlarına göre belirlenen yeni Yönetim Kurulu görevi devralır ve seçimden sonra çalışmalarına başlar.

 

A.Başkan

Atatürkçü Düşünce Topluluğuna başkanlık etmek için bir yıllığına seçilir. Aday olabilmek için seçmen üye listesinde yer almalıdır.

 

A.1. Görev ve Yetkileri:

  • Atatürkçü Düşünce Topluluğu ve Yönetim Kurulunu temsil etmek.

  • Atatürkçü Düşünce Topluluğu yönetim ve hizmet çalışmalarına öncelik ve etkinlik kazandırmak.

  • Üyeler arasında dayanışma ve işbirliğini özendirmek.

  • Topluluk tüzüğünde belirtilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

  • Komiteler ve Yönetim Kurulu üyeleri arasında koordinasyonu sağlamak.

  • Genel Kurul tarihlerinin belirlenmesi ve üyelere duyurulmasını sağlamak.

  • Yönetim Kurulunun toplantılarını düzenlemek ve gündeme karar vermek.

  • Yıllık plan ve bütçe çalışmalarını yönetmek.

  • Acil durumlarda yönetim kurulunu toplantıya çağırmak.

  • Topluluk içinde gördüğü eksiklikler ve aksaklıkların düzeltilmesine öncülük etmek.

  • Etkinlik dönemi sonunda topluluğun yönetim ve finansal işlemleri ile varlıklarını yeni etkinlik dönemi Yönetim kuruluna eksiksiz olarak devrilmesine aracı ve yardımcı olmak.

  • Yönetim Kurulu Başkanlığına gerektiğinde vekalet etmesi için yerine vekil seçmek.

  • Seçilen vekil başkan, başkanlık koltuğunun boşalması halinde seçim için Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır. Yönetim Kurulu üyelerinden biri Genel Kurulda başkan olarak seçilir.

 

B.Komite Başkanları

Yönetim Kurulu tarafından bir yıl boyunca görev yapmak için seçilir. Komite başkanlığı koltuklarından birinin boşalması halinde yine Yönetim Kurulu komite başkanı ataması gerçekleştirme hakkına sahiptir.

 

B.1 Komite Başkanlarının Görev ve Yetkileri

Yönetim Kurulu üyeleri başkanı oldukları komitenin aktivitelerini zamanında ve gerektiği şekilde organize etmekle yükümlüdür. Bunun sağlanması için toplantı düzenleyebilir, komitelerinde çalışan üyelere görev ve yetki verebilir ve gerekli hallerde insiyatif kullanabilirler.

Komite Başkanları yönetim kuruluna düzenli olarak yapmakta oldukları işlerle ilgili bilgi vermek ve topluluk ile komite içinde bütünlüğü sağlamakla görevlidirler.

Topluluğun genelini ilgilendirecek konularda kesin karar Yönetim Kurulu tarafından verileceğinden bu konuların Yönetim Kurulu toplantılarında gündeme getirilmesini sağlamalıdırlar.

Komite aktivitelerinin düzenli olarak yürütülmesi amacıyla, yapılmakta olan işlerin yoğunluğu ve gerekleri göz önüne alınarak, komite bünyesinde koordinatör seçilmesini yönetim kurulundan talep edebilirler.

 

6.1.3. Denetleme Kurulu:

Atatürkçü Düşünce Topluluğu seçmen üyeleri arasından seçilen üç üyeden oluşur. Denetleme Kurulu üyeleri, Yönetim Kurulu seçimleri sırasında seçimlere katılan seçmen üyeler tarafından seçilir. Denetleme Kurulu üyeliğine seçilecek olan kişilerin en az iki yıl boyunca Atatürkçü Düşünce Topluluğu seçmen üyeleri arasında bulunmuş olmaları gerekmektedir.

 

13.1.3.1 Görev ve Yetkileri:

Üyelikten ve Yönetim Kurulundan çıkartılmaya dair tüzüğün diğer maddelerinde belirtilen hükümler uyarınca gerekli prosedürün işletilmesinde görev alırlar.

Denetleme Kurulu üyeleri öğretim yılı sonunda mali denetim yapmak üzere bir araya gelir ve inceleme sonuçlarına ait rapor ile topluluk bilançosunu seçimler öncesinde yapılan Genel Kurul’da üyelere açıklarlar.

Denetleme Kurulu kararı kesindir.

Atatürkçü Düşünce Topluluğu seçmen üyeleri , gelir ve gider denetiminin yapılması için Denetleme Kuruluna başvuru yapabilir. Bu durumda topluluğa ait belgeler Denetleme Kurulu tarafından incelenir ve karar yapılacak ilk Genel Kurul’da üyelere sunulur.

İtirazı yapan üyenin incelemeleri kendisinin yapması söz konusu değildir. Sadece inceleme sürecine gözlemci sıfatıyla katılabilir.

c) Muhasip Üye

Başkan tarafından Yönetim Kurulu üyeleri arasından, bir yıl boyunca görev yapmak üzere seçilir.

Muhasip Üyenin Görev ve Yetkileri

  • Muhasip üye, Atatürkçü Düşünce Topluluğu bütçesinden sorumludur.

  • Toplulukta yapılan harcamaların ve topluluğa yapılan bağışların makbuzlarının muhafaza edilmesinden sorumludur.

  • Tüm parasal işlerin koordinasyonu ile ilgilenir.

 

 

13.2.Danışma Kurulu

Atatürkçü Düşünce Topluluğu etkinliklerinin daha verimli yapılması amacıyla, topluluk çalışmaları dikkate alınınca Yönetim Kurulunca fahri üyelerden oluşturulur. Ayrıca yine Yönetim Kurulu tarafından seçilen seçmen üyeler de bu kurulun üyesi olma hakkına sahiptir.

 

Madde-14: Topluluk Disiplin Kuralları

  1. Hiçbir topluluk üyesi, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken vb. sebeple topluluk üyesi olan veya olmayan bir kişiye yönelik ayrımcılık ve hakaret içeren ifadeler kullanamaz ve davranışlarda bulunamaz. Söz konusu fiilleri işleyen üye hakkında Yönetim Kurulu tarafından “Disiplin Soruşturması” başlatılır. Soruşturma sonucunda fiili sabit görülen üye, fiilin ciddiyetine göre “kısmen (süreli)” veya kalıcı (süresiz) olarak topluluk üyeliğinden ihraç edilir. İhraç kararına ilişkin Denetleme Kuruluna itiraz yolu açık olmakla beraber, Denetleme Kurulunun Yönetim Kurulu kararını onaması halinde ihraç işlemi gerçekleştirilir.

  2. Hiçbir topluluk üyesi, topluluk içerisinde belirli bir siyasi parti, dernek vb. örgütlenmenin aleni propagandasını yapamaz. Öğrencileri, bu siyasi parti, dernek ve örgütlenme altında örgütlenmeye vb. bir çalışmaya teşvik edemez. Bunun yapılması halinde Yönetim Kurulu, üye hakkında sırasıyla, “uyarı”, “kınama”, “Etkinliklerden Geçici Men”, “Kısmen (Süreli) İhraç” ve “Kesin İhraç” kararlarını alma hakkına sahiptir. Bu kararlara ilişkin Denetleme Kuruluna itiraz hakkı diğer hallerde olduğu gibi açıktır.

  3. B bendinde belirtilen fiili Yönetim Kurulu üyelerinden birinin, bir kısmının veya tamamının işlemesi haline Denetleme Kurulu, fiiliyatın ciddiyetine göre “Kısmen” veya “Kesin” İhraç cezalarını verme hakkına sahiptir.

  4. Hiçbir topluluk üyesi, topluluk kimliği ve topluluk faaliyetleri hakkında doğruluğu bulunmayan söylemlerde alenen bulunamaz, topluluğun kurumsal kimliğini karalayamaz. Bunun yapılması halinde Yönetim Kurulu “Kınama”, “Etkinliklerden Men”, Kısmen Süreli İhraç ve Kesin İhraç cezalarına karar verme ve uygulama hakkına sahiptir. Bu karara ilişkin itiraz yolu diğer maddelerde olduğu gibi açıktır.

  5. Hiçbir üye veya topluluk yöneticisi, topluluk araç ve gereçlerini veyahut da kurumsal kimliğini kendi menfaatleri için kullanamaz. Bu fiili gerçekleştiren üye veya topluluk yöneticisi sırasıyla “uyarı”, “kınama”, “Etkinliklerden Geçici Men”, “Kısmen (Süreli) İhraç” ve “Kesin İhraç” kararıyla Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu tarafından cezalandırılabilir.

 

MADDE 15: AKADEMİK DANIŞMAN

9.1:  Üniversitenin tam zamanlı öğretim üyeleri veya öğretim görevlileri arasından topluluk Yönetim Kurulu tarafından belirlenip, kendisinin de onayı alındıktan sonra Rektörlük makamına sunulur.

9.2: Akademik danışman topluluğun gereksinimlerine göre bütçe hazırlanmasına yardımcı olur.

9.3: Kampüs Rektörlüğü tarafından öğrenci toplulukları ile ilgili düzenlenen toplantılara katılarak, topluluklar ile Üniversite yönetimi arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunur.

9.4: Danışman gerekli gördüğü hallerde Genel Kurul Toplantılarına katılabilir.

9.5:  Üniversitenin belirlediği genel ilkeler çerçevesinde topluluğun çalışmalarını denetler ve topluluk çalışmalarının yürütülmesinde yardımcı olur.

9.6: Topluluğun en fazla iki akademik danışmanı olabilir.

 

 

MADDE 16: EVRAKLAR

  • Topluluk üye kayıt defteri tutulur.

  • Yönetim Kurulu ve Genel Kurul karar defteri tutulur.

  • Yıllık faaliyet plan defteri tutulur.

MADDE-17: DEĞİŞTİRİLEMEZ HÜKÜMLER

  1. İşbu tüzüğün başlangıç hükümlerinde belirtilen, “topluluk adı”, topluluğun Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlılığı ve “Bağımsız ADT olma ilkesi”ne ilişkin hiçbir hüküm değiştirilemez. Değiştirilmesi teklif dahi edilemez.

  2. Bu maddenin A bendinde bulunan hükmün ve söz konusu bu maddenin değiştirilmesi Genel Kurul gündemine alınamaz, görüşülemez ve değiştirilemez.

512-5125515_return-goodbye-mustafa-kemal-atatrk.png

ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Bağımsız ADT/K'lar Birliği üyesidir.

ODTÜ KKK ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE TOPLULUĞU

My project-1 (19).png
bottom of page